Er komt een arbeidsinspecteur van Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) op bezoek. Hij meldt…
In Nederland is men al jaren bekend met het fenomeen Kraamverlof voor de echtgenoot of partner van de moeder die pas is bevallen. Dit Kraamverlof bestaat uit twee dagen betaald verlof. Sinds 1 januari 2015 is dit verlof voor de echtgenoot of partner uitgebreid met het recht om drie dagen van het onbetaald Ouderschapsverlof op te nemen.
Is deze nieuwe mogelijkheid een verbetering, of een sigaar uit eigen doos?
De drie dagen onbetaald Ouderschapsverlof gaan namelijk af van het tegoed aan Ouderschapsverlof (=26 keer het aantal uren dat per week wordt gewerkt).
Het eerste voordeel van deze nieuwe mogelijkheid is dat het nooit door de werkgever geweigerd mag worden, mits het op de juiste manier is aangevraagd (minstens twee maanden vóór de uitgerekende datum van bevalling).
Dit is een verschil met de rest van het Ouderschapsverlof; dit verzoek mag werkgever in principe niet weigeren, namelijk alleen als dit verlof het bedrijf ernstig in de problemen brengt. Een andere verdeling van de verlofuren moet dan worden afgesproken.
Het tweede voordeel is dat het, indien gewenst, dus direct mag aansluiten op het Kraamverlof.
Overigens kan er natuurlijk altijd bij CAO worden afgeweken door deze drie dagen Ouderschapsverlof wel door te betalen.
Als er sprake is van de geboorte van een meerling blijft voor de partner het Kraamverlof gelijk, maar mag men voor elk kind afzonderlijk wel weer drie dagen onbetaald Ouderschapsverlof opnemen.