Ga naar hoofdinhoud
 

Hoe dichterbij 1 juli komt, hoe meer vragen er rijzen over het nieuwe ontslagrecht. Het zou makkelijker worden om werknemers te kunnen ontslaan. Of moeilijker. Of allebei. Hoe zit het met die ‘Transitievergoeding’… en met die ‘Ketenregeling’… en er was iets met ‘Dossieropbouw’… toch…?

Groot belang dossieropbouw bij ontslag

In het nieuwe ontslagrecht wordt het nóg belangrijker dat werkgever, vanaf dag één, een goed dossier opbouwt.

In een ontslagprocedure moet de werkgever namelijk aantonen wat de ‘gerechtvaardigde grond’ van het ontslag is. In het geval van een disfunctionerende werknemer zal de werkgever naast het disfunctioneren zelf ook moeten aantonen dat werknemer hiervan tijdig op de hoogte is gebracht. Het is dan ook onontbeerlijk dat concrete gesprekken tussen de werknemer en werkgever worden vastgelegd. Bij een disfunctionerende werknemer zal voorafgaand aan een ontslag op deze grond eerst een verbetertraject moeten worden doorlopen. Het is noodzakelijk dat dit traject precies wordt vastgelegd in het personeelsdossier. Het einddoel en de gevolgen als de werknemer dit einddoel niet binnen de gestelde termijn haalt moeten worden vastgelegd in het dossier. Ook zal de werkgever moeten aantonen dat er zorg besteed is aan scholing.

Een rechter heeft minder mogelijkheden om maatwerk toe te passen; voorheen kon een kantonrechter bij een wat minder goed onderbouwd dossier nog instemmen met een wat hogere ontslagvergoeding; nu zal hij het verzoek moeten afwijzen.

De positie van de werknemer is hiermee dus versterkt, en de werkgever heeft een beter dossier nodig om een werknemer te kunnen ontslaan.

Back To Top