Ga naar hoofdinhoud
 

“Voor onze winkel in Wassenaar zijn wij per direct op zoek naar een enthousiaste parttime (Aankomend) Verkoper.  De functie is voor 8 uur per week. Leeftijd vanaf 21 jaar.”

Vacature en leeftijdsdiscriminatie

Waarschijnlijk weten de meeste werkgevers dat het niet is toegestaan om in een vacature aan te geven dat er alleen kandidaten worden gezocht binnen een bepaalde leeftijdscategorie. Directe discriminatie op grond van leeftijd is verboden.

 

Echter ook een vacaturetekst waarin wordt gevraagd om een junior medewerker met maximaal drie jaar werkervaring levert verboden onderscheid naar leeftijd op indien de werkgever geen goede reden heeft. Het werven van een junior medewerker met een maximaal aantal jaren werkervaring is in het nadeel van oudere mensen.

 

Als in een vacaturetekst nadrukkelijk word gevraagd om studenten, schoolverlaters of starters kan dit ook verboden onderscheid naar leeftijd opleveren. Dit omdat de meeste studenten, schoolverlaters en starters jonger zijn dan andere mensen op de arbeidsmarkt.

Het maken van leeftijdsonderscheid is wel toegestaan als er (kort gezegd) een objectieve rechtvaardigingsgrond is.

Zo is het momenteel toegestaan om vacatures specifiek open te stellen voor jongeren van 18 tot 27 jaar indien dit in het kader van de bestrijding van jeugdwerkloosheid is. In dat geval dient expliciet in de vacature te worden vermeld:

“Dit is een vacature voor jongeren van 18 tot 27 jaar in het kader van de ‘Aanpak jeugdwerkloosheid’.”

Indien er mogelijk sprake is van discriminatie wegens leeftijd kan een oordeel worden aangevraagd bij de Commissie van de Rechten van de Mens.

 

Back To Top