Ga naar hoofdinhoud
 

Je neemt als ondernemer een bedrijf over en medewerkers die voorheen in dienst waren bij de verkopende partij treden nu bij jouw bedrijf in dienst. Grote kans dat er sprake is van een overgang van onderneming.

Overnemen van een lopend bedrijf

In dat geval zullen alle medewerkers ook vanzelf mee overgaan naar het nieuwe bedrijf. De kopende partij kan bij een overgang van onderneming niet kiezen welke medewerkers hij wel en welke hij niet wil overnemen.

Daarnaast behouden de medewerkers alle rechten en plichten uit hun arbeidsverhouding. Het is in principe dus niet toegestaan om de arbeidsvoorwaarden aan te passen en andere (nieuwe) afspraken te maken.

Desondanks gebeurt het in de praktijk veel dat de kopende partij probeert nieuwe arbeidsovereenkomsten met de medewerkers te sluiten. Om de simpele reden dat het praktischer is om de arbeidsvoorwaarden te harmoniseren met de reeds aanwezige medewerkers in het bedrijf van de kopende partij. Toch is dit niet toegestaan. De regels zijn zeer steng en alleen als het onmogelijk is om een bepaalde arbeidsvoorwaarde toe te passen kan er een uitzondering van toepassing zijn.

Veel werknemers weten in dergelijke situaties niet wat hun rechten zijn en stemmen in met wijzigingen van de arbeidsvoorwaarden. Indien zij echter onvoldoende of onjuist zijn voorgelicht door hun (nieuwe) werkgever kunnen zij nog altijd aanspraak maken op arbeidsvoorwaarden zoals die voor de overname van toepassing waren.

Dergelijke vorderingen kunnen jaren later nog worden ingesteld en het kan dan ook om aanzienlijke bedragen gaan.

Back To Top